زیر نظر متخصص جراحی: دکتر حسین کرمی

Search
Close this search box.

سرطان کلیه ؛ علت و علائم سرطان کلیه چه هستند؟

مقدمه

سرطان کلیه در ابتدا در خود کلیه ها شکل می گیرد. کلیه های شما دو عضو شبیه به لوبیا در بدن شما هستند و اندازه هر کدام از آن ها نیز به اندازه مشت دست هایتان است. کلیه ها در پشت ارگان های شکمی بدن قرار دارند و هر کلیه در یک سمت از ستون فقرات قرار گرفته است.

در بزرگسالان، کارسینوم سلولی کلیوی شایع ترین نوع از سرطان کلیوی به شمار می رود و حدود 90 درصد از تومور های سرطانی مربوط به این شرایط خاص هستند. با این حال دیگر حالت های کمتر رایج از سرطان کلیه نیز می توانند اتفاق بیوفتند. در کودکان و نوجوانان احتمال بروز نوعی از سرطان کلیه با نام تومور ویلمز (Wilms’ tumor) بیشتر است.

آمار بروز سرطان کلیه در طی سال های گذشته رو به رشد بوده است و یک دلیل این موضوع می تواند استفاده روز افزون از تکنیک های تصویر برداری مختلف نظیر سی تی اسکن باشد. این آزمایش های خاص و مدرن می توانند منجر به کشف اتفاقی سرطان های کلیه در بدن افراد شوند. در بیشتر موارد، سرطان کلیه در مراحل اولیه خود پیدا می شود، در جایی که تومور ها کوچک هستند و فقط به کلیه افراد منحصر می باشند و به همین دلیل درمان آن ها راحت تر خواهد بود.

علائم سرطان کلیه

مشکل سرطان کلیه به ندرت در مراحل اولیه شکل گیری خود علائم و نشانه خاصی به وجود آورد. و در حال حاضر خبری از تست های روتین و عادی برای تشخیص سرطان کلیه وقتی که علائمی در کار نباشد نیست. در مراحل بعدی این نوع سرطان، علائم و نشانه هایی در بدن بیمار بروز می کنند. از جمله این علائم و نشانه ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • وجود خون در ادرار فرد، که ممکن است رنگ ها بین صورتی، قرمز و کولا متغیر باشد
  • درد در ناحیه پشت و بغل بیمار که از بین نمی رود
  • از دست دادن اشتها در بیمار
  • کاهش وزن غیر قابل توجیه
  • خستگی
  • تب، که معمولا به صورت متناوب ظاهر شده و از بین می رود

چه زمانی به ملاقات پزشک برویم؟

اگر هر گونه از علائم و نشانه هایی که در بالا گفتیم را تجربه کرده و یا می کنید و منجر به نگرانی شما شده است پیشنهاد ما این است که هر چه سریع تر به ملاقات پزشک بروید.

علل بروز سرطان کلیه

هنوز کاملا مشخص نشده است که چه چیزی منجر به بروز کارسینوم سلولی کلیوی، شایع ترین نوع از سرطان کلیه در بزرگسالان، می شود اما با این حال چندین فاکتور مختلف ریسکی برای این موضوع مشخص شده اند که در ادامه آن ها را با هم بررسی می کنیم.

پزشکان و محققین می دانند که سرطان کلیه زمانی شروع می شود که برخی از سلول های درون کلیه شروع به ایجاد تغییرات در DNA خود می کنند. این تغییرات که در واقع همان جهش سلولی هستند به سلول ها می گویند که باید رشد کرده و خیلی سریع تعداد خود را بیشتر کنند و این کار نیز به کمک تقسیم سلولی انجام می شود. تعداد انباشته شده و زیاد سلول ها به صورت غیر نرمال منجر به تشکیل تومور می شود که می تواند حتی از محدوده کلیه نیز خارج شده و وارد بخش های دیگری از بدن شود. امکان متلاشی شدن و پخش شدن برخی از سلول ها (متاستاز کردن) به بخش های دورتر از بدن بیمار نیز وجود دارد.

فاکتور های ریسکی و علل بروز سرطان کلیه:

همانطور که گفتیم برخی از فاکتور ها و شرایط خاص در سبک زندگی افراد می توانند منجر به شکل گیری سرطان کلیه شوند. از جمله این فاکتور ها می توان به موارد زیر اشاره داشت:

  • سن بالا: هر چه سن شما بالا تر می رود، ریسک ابتلا به سرطان کلیه در بدن شما نیز بالاتر خواهد بود.
  • سیگار کشیدن و استعمال دخانیات: ریسک ابتلا به سرطان کلیه در افرادی که سیگار می کشند بالاتر از افراد عادی است. این ریسک پس از این که استعمال دخانیات را ترک کنید کاهش خواهد یافت.
  • چاقی زیاد: ریسک بروز سرطان کلیه در افرادی که وزن زیادی دارند بیشتر از افرادی است که وزن نرمال و مناسبی دارند.
  • فشار خون بالا (هایپرتنشن): بالا بودن فشار خون بدن ریسک بروز سرطان کلیه در افراد را بالا خواهد برد.
  • درمان کردن نارسایی کلیوی: افرادی که پروسه درمانی دیالیز کلیه را برای حل مشکل نارسایی آن به صورت طولانی مدت انجام می دهند ریسک بیشتری برای ابتلا به سرطان کلیه دارند.
  • برخی سندروم های وراثتی خاص: افرادی که با سندروم های خاص وراثتی به دنیا می آیند ممکن است بیشتر از افراد عادی در خطر ابتلا به سرطان کلیه باشند. به عنوان مثال کسانی که با بیماری هیپل لیندوا (Hipple Lindau) دست و پنجه نرم می کنند، کسانی که مشکل سندروم بیرت هاگ دیوب (Birt Hogg Dube)، بیماری اجتماع اسکلروز توبول، کارسینوم سلولهای پاپیلاری ارثی یا سرطان کلیه خانوادگی را به همراه دارند.
  • تاریخچه خانوادگی از سرطان کلیه: حتی در غیاب هر گونه سندروم ارثی، افرادی که در خانواده خود تاریخچه قوی از مشکل سرطان کلیه دارند به نسبت افراد عادی در خطر بیشتری از ابتلا به سرطان کلیه قرار دارند.
  • قرار گرفتن در معرض برخی مواد خاص در محل کار: از جمله این موارد می توان به قرار گرفتن در معرض کادمیوم یا سموم خاص اشاره کرد.

پیشگیری از سرطان کلیه

برداشتن قدم هایی برای بهبود سلامت خود می تواند به کاهش ریسک ابتلا به سرطان در کلیه ها کمک شایانی کند. برای کاهش ریسک ابتلا به این نوع از سرطان می توانید این کار ها را انجام دهید:

  • سیگار کشیدن را ترک کنید: اگر اهل استعمال دخانیات هستید این عادت بد را ترک کنید. برای ترک کردن نیز گزینه های زیادی در دسترس هستند که از جمله آن ها می توان به برنامه های پشتیبانی از بیماران، دارو های خاص کمکی و محصولات جایگزین نیکوتین اشاره کرد. به پزشک خود اعلام کنید که قصد ترک کردن را دارید تا در مورد گزینه های پیش رو با شما صحبت کند.
  • وزن خود را در محدوده ایده آل نگه دارید: سعی کنید وزن خود را کاهش داده و به میزانی ایده آل برسانید. اگر وزن شما بالا است و چاق هستید میزان کالری مصرفی خود در هر روز را کاهش داده و سعی کنید فعالیت بدنی بیشتری داشته باشید و در بیشتر روز های هفته فعالیت بدنی داشته باشید. از پزشک معالج خود در مورد راهکار های سالم و مناسب برای کاهش وزن سوال کنید.
  • فشار خون بالا در بدن خود را کنترل کنید: از پزشک معالج خود بخواهید فشار خون بدنتان را در وقت ملاقات بعدی بررسی کند. از فشار خون شما بالا است، شما می توانید گزینه های مختلف و راهکار های پیش رو برای پایین آوردن آن را به همراه پزشک خود بررسی کنید. برخی کار هایی که در زندگی خود می توانید انجام دهید، نرمش و تمرین، کاهش وزن و ایجاد تغییرات در رژیم غذایی هستند. حتی برخی افراد ممکن است برای کاهش فشار خون بدن خود از دارو های خاصی استفاده کنند. تمامی این موارد را می توانید با پزشک معالج خود مطرح کنید.
0

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم

Shopping Basket
پرسش از دکتر