این پزشکان در کلینیک های پزشکی خصوصی کار می کنند و تست ها و آزمایش های تشخیصی انجام می دهند. متخصصین اورولوژی در صورت لزوم عمل جراحی نیز انجام می دهند. اندام هایی که ارولوژیست ها درمان می کنند عبارتند از کلیه ها، مثانه ، مجرای ادرار، حالب ها ، و ارگان های تولید مثل مردانه. همچنین متخصصین ارولوژی هستند که بر روی یک منطقه خاص تخصص دارند، مانند اورولوژی کودکان، ناباروری مردان و انکولوژی اورولوژی .
دلایل زیادی وجود دارد که مردان و زنان ممکن است نیاز به مراجعه به متخصص اورولوژی داشته باشند. ممکن است سنگ کلیه یا علائم پروستات بزرگ شده داشته باشید. اگر شما اغلب ادرار می کنید یا هنگام ادرار احساس سوزش ناخوشایند می کنید. اگر علائم دستگاه ادراری داشتید، حتما به یک متخصص ارولوژی مراجعه نمایید.
مشکلات اورولوژی مردان چیست؟
بررسی های منظم و شناسایی زود هنگام سرطان باعث بهبود شانس شما می شود به خصوص در مورد سرطان بیضه . سرطان بیضه قابل درمان و قابل تحمل است. در ایالات متحده آمریکا، از هر ٢۵٠ مرد یک مرد به این بیماری مبتلا می شود، اما از ۵٠٠٠ فرد مبتلا فقط یک فرد بخاطر آن می میرد .
سرطان پروستات به طور عمده در مردان بالای ۵٠ سال رخ می دهد. اگر یک فرد نزدیک در خانواده با سابقه این بیماری داشته باشید، نژاد آفریقایی آمریکایی داشته باشید یا در رژیم غذایی از گوشت فرآوری شده یا قرمز مصرف می کنید خطر سرطان پروستات در شما افزایش می یابد .
اگر چه هیپرپلازی خوش خیم پروستات که سرطانی نیست یک مشکل رایج در مردان مسن می باشد که در آن پروستات تورم پیدا کرده است . این حالت علائم مشابهی با سرطان پروستات دارد، از جمله اشکال در ادرار، احساس فوریت در دفع ادرار یا درد هنگام ادرار . تشخیص زودرس برای افتراق بین این دو شرایط بسیار مهم است .
هایپوگنادیسم یک مساله مهم در مردان مسن به شمار می رود . تستوسترون به طور عمده در بیضه تولید می شود. هورمون آندروژن برای حفظ عملکرد جنسی سالم، سطح انرژی، خلق و خو، قدرت و تعادل عضلات و چربی بدن ضروری است.
اختلال نعوظ زمانی است که یک مرد نمی تواند نعوظ را انجام دهد یا آن را نگه دارد . اکثر مردان آن را در زندگی خود تجربه می کنند و می تواند علل فیزیکی یا روان شناختی داشته باشد. این اختلال به راحتی با دارو و تغییر سبک زندگی درمان می شود.

مشکلات اورولوژی زنان چیست؟
این حالت تنها در زنان ایجاد می شود. زنان بالغ یا زنان که اخیرا زایمان کرده اند، در معرض خطر ابتلا به آن قرار دارند. اندام های داخل لگن زن (رحم، مثانه و روده) توسط رباط ها و عضلات کف لگن در جای خود قرار می گیرند. اگر این عضلات به بیرون رانده شوند و کف لگن ضعیف شود، اندام های لگن می توانند از موقعیت معمول خود حرکت کنند و به واژن منتقل شوند. این حالت می تواند درد یا فشار در شکم و واژن ایجاد کند.
دوره های پایدار سطح استروژن پایین می توانند علائمی در ارتباط با یائسگی ایجاد کنند. که می تواند شامل گرگرفتگی، عرق شبانه، خشکی واژن، خارش و از دست دادن میل جنسی باشد. خطر ابتلا به پوکی استخوان نیز با سطوح پایین استروژن افزایش می یابد و زنان بیشتر به شکستگی مبتلا می شوند. خطر بیماری قلبی نیز افزایش پیدا می کند زیرا استروژن به کنترل تولید کلسترول کمک می کند.
اکثر زنان در طول عمر خود به عفونت ادراری مبتلا می شوند . عفونت ادراری در هر بخشی از دستگاه ادراری، از جمله مجرای ادراری ، مثانه، حالب ها یا کلیه ها، پیشرفت می کند، اما احتمال بیشتر در مثانه رخ می دهد. پیشرفت عفونت ادراری به دلیل انتقال باکتری هایی که در روده زندگی می کنند به مجرای ادراری می باشد.
باکتری ها از توالت یا بعد از رابطه جنسی، به داخل دستگاه ادراری منتقل می شوند که ممکن است باعث عفونت شوند. زنان دارای مجرای کوتاهتری نسبت به مردان هستند، به این معنی است که باکتری فاصله کوتاه تری را طی می کند. عفونت های دستگاه ادراری می تواند درد در ناحیه شکم و لگن، سوزش در حین ادرار و علائم شبه آنفلوانزا ایجاد کنند.

زیرشاخه های علم اورولوژی
به عنوان یک شاخه از پزشکی که شامل مراقبت از بسیاری از اندام ها و سیستم های فیزیولوژیکی است، اورولوژی را می توان به چند زیرشاخه تقسیم کرد. در بسیاری از مراکز علمی بزرگ و بیمارستان های دانشگاهی در مراقبت های بیمار و تحقیقات بالینی پیشرفته هستند، متخصصان اورولوژی اغلب در یک زیرشاخه خاص تخصص دارند.
اندوارولوژی
اندوارولوژی شاخه ای از اورولوژی است که با دستکاری های بسته دستگاه ادراری سرو کار دارد .
اندوارولوژی چیست؟
این زیرشاخه به تازگی ایجاد شده است تا تمام روش های تهاجمی جراحی اورولوژیکی را به حداقل برساند. در مقابل جراحی باز، اندوارولوژی با استفاده از دوربین های کوچک و ابزارهای وارد شده به دستگاه ادراری انجام می شود. جراحی ترانس یورترال ( از طریق مجرای ادراری ) سنگ بنای آندرولوژی بوده است. به اکثر قسمت های دستگاه ادراری می توان از طریق مجرای ادرار دست یافت، مانند عمل جراحی پروستات، جراحی تومورهای اپیتلیوم ادراری، عمل جراحی سنگ، و جراحی های ساده مجرای ادراری.
اورولوژی ترمیمی
اورولوژی ترمیمی یک زیرشاخه بسیار تخصصی از اورولوژی مردان است که ساختار و عملکرد را به دستگاه ادراری-تناسلی بازگرداند.
اورولوژی ترمیمی چیست؟
روش های پروستات، هیسترکتومی کامل یا جزئی، تروما (تصادفات ماشین، زخم های گلوله ای، حوادث صنعتی، آسیب های ناشی از زلزله و غیره)، بیماری ها، انسداد ها و گاهی زایمان می توانند جراحی های ترمیمی باشند. مثانه ، حالب ها و آلت تناسلی نیز قابل ترمیم و بازسازی هستند.
لاپاروسکوپی
لاپاروسکوپی یک شاخه به سرعت در حال رشد از اورولوژی است و جایگزین برخی از روش های جراحی باز شده است. جراحی رباتیک پروستات، کلیه و مثانه در این زمینه گسترش یافته است. امروزه بسیاری از پروستاتکتومی ها در ایالات متحده به کمک روباتیک انجام می شود. با این وجود، این روش هم چنان بحث برانگیز است، زیرا روباتیک هزینه های جراحی را به میزان زیادی افزایش می دهد و ممکن است برای بیمار مقدور نباشد .
انکولوژی اورولوژی
انکولوژی اورولوژی مربوط به درمان جراحی بیماری های بدخیم وابسته به دستگاه تناسلی-ادراری می باشد مانند سرطان پروستات، غدد فوق کلیه، مثانه، کلیه ها، حالب ها، بیضه ها و آلت تناسلی، و همچنین بافت پوست و زیر جلدی، و عضله و فاسیا آن مناطق . درمان سرطان تناسلی-ادراری به وسیله یک متخصص اورولوژی یا انکولوژیست، بسته به نوع درمان (جراحی یا دارویی) مدیریت می شود. بیشتر انکولوژیست های ارولوژی در کشورهای غربی از تکنیک های کمتر تهاجمی (لاپاروسکوپی یا آندرولوژی، جراحی دستکاری شده با روبات) استفاده می کنند تا سرطان های اورولوژی را تحت کنترل قرار دهند.
نوروارولوژی
نوروارولوژی مربوط به کنترل سیستم عصبی سیستم ادراری و شرایطی که باعث ادرار غیرطبیعی می شود ، است. بیماری ها و اختلالات عصبی مانند سکته مغزی، مولتیپل اسکلروز، بیماری پارکینسون و آسیب نخاعی می توانند دستگاه ادراری تحتانی را مختل کرده و منجر به ایجاد شرایطی نظیر بی اختیاری ادرار، بیش فعالی ادرار، احتباس ادراری و اختلال اسفنکتر ادراری شود.
مطالعات اورودینامیک نقش مهمی در نوروارولوژی تشخیصی دارند. درمان اختلالات سیستم عصبی شامل کاتتر گذاشتن برای مثانه، داروهای آنتی کولینرژیک، تزریق سم بوتولینوم به دیواره مثانه و درمان های پیشرفته و کمتر مورد استفاده مانند نورومودولاسیون ساکارال است. اختلالات نورولوژیکی کمتر شناخته شده نیز می توانند باعث اختلالات اورولوژی شوند. به عنوان مثال، اختلالات سیستم عصبی حسی نقش مهمی در ایجاد اختلالات ادرار دردناک یا مکرر دارد .
اورولوژی اطفال
اورولوژی اطفال مربوط به اختلالات اورولوژی در کودکان است. این اختلالات عبارتند از: کریپتورکیدیسم (نهان بیضگی )، ناهنجاری های مادرزادی دستگاه تناسلی، ناتواتی در دفع ادرار ، آلت تناسلی ناقص (به علت تاخیر در رشد یا بلوغ ، اغلب یک مشکل غدد درون ریز) و ریفلاکس مثانه-مجرای ادراری.
آندرولوژی
آندرولوژی بر سیستم تولید مثل مردان تمرکز دارد. این زیرشاخه عمدتا مربوط به ناباروری مرد، اختلال نعوظ و اختلالات انسدادی ، همراه با برخی از مسائل مربوط به اطفال مانند رشد سریع آلت تناسلی می باشد . از آنجایی که جنسیت مردانه عمدتا توسط هورمون ها کنترل می شود، آندرولوژی با غدد درون ریز همپوشانی دارد. جراحی در این زمینه شامل مراحل لقاح، واکنش های وازکتومی و پیوند پروتز آلت تناسلی است.
اورولوژی زنان
اورولوژی زنان شاخه ای از اورولوژی است که با مثانه نوروژنیک ، پرولاپس ارگان های لگن و بی اختیاری ادرار سروکار دارد. بسیاری از این پزشکان نوروارولوژی و اورولوژی ترمیمی وا نیز می آموزند . متخصص اورولوژی های زنان (که بسیاری از آنها مرد هستند) یک دوره یک تا سه ساله را پس از اتمام یک دوره ی تخصص ۵ تا ۶ ساله ی اورولوژی می گذرانند. آگاهی کامل از کف لگن زن با درک صحیح از فیزیولوژی و آسیب شناسی ضروری برای تشخیص و درمان این اختلالات ضروری است. بسته به علت مشکل ، یک درمان دارویی یا جراحی می تواند راه حل باشد. زمینه فعالیت آنها به شدت با متخصصین زنان همپوشانی دارد.
برای پروستات به کدام دکتر مراجعه کنم؟
با توجه به آنچه تاکنون در این مقاله ذکر شده، مشخص است که برای ناراحتی های پروستات و بیضه باید به متخصص اورولوژی مراجعه کنید. سپس وی با توجه به نوع مشکل شما ممکن است شما را به جراح متخصص ارجاع دهد یا مشکل شما را به وسیله روش های دارویی حل کند.
چگونه بهترین متخصص اورولوژی پیدا کنیم؟
همانند متخصص های دیگر پیدا کردن یک متخصص اورولوژی ماهر بسیار مهم است .
همچنین باید کسی را پیدا کنید که با شما ارتباط برقرار کند، به خصوص اگر درمان ادامه پیدا کند.
همچنین باید بررسی کنید که بیمه آن کلینیک متخصص اورولوژی را پوشش می دهد یا خیر .
دکتر کلیه، مرجع تخصصی بیماری های کلیه و مجاری ادراری
زیر نظر: دکتر حسین کرمی، متخصص سنگ کلیه