زیر نظر متخصص جراحی: دکتر حسین کرمی

Search
Close this search box.

میکرولیتیازیس بیضه ای یک بیماری نسبتا شایع است که نشانگر رسوب کلسیفیکاسیون های کوچک و متعدد در هر دو بیضه می باشد. با این که تعاریف بیماری در گذشته متفاوت بوده است اما رایج ترین معیار تشخیص، وجود 5 میکروکلسیفیکاسیون در یک بیضه است. در اغلب موارد، میکرولیتیازیس بیضه به صورت دو طرفه است.

اپیدمیولوژی (میزان فراگیری) میکرولیتیازیس

میکرولیتیازیس بیضه ای در حداکثر 0.6 درصد بیمارانی که تحت سونوگرافی کسیه بیضه قرار گرفته اند دیده می شود. برخی گزارش ها بیان دارند که این بیماری می تواند حداکثر در 5.6 درصد از جمعیت افراد بین 17 تا 35 سال وجود داشته باشد. با اینکه میکرولیتیازیس بیضه ای در حدود 50 درصد مردان مبتلا به تومور جرم سل (GCT) وجود دارد اما در بیماران غیر مبتلا به سرطان بسیار شایع بوده و رابطه ای مستقیم بین این دو مورد بحث است.

موارد مرتبط با میکرولیتیازیس

  • تومور جرم سل بیضه ای
  • سندرم کلاین فلتر
  • نهان بیضگی
  • انفارکتوس بیضه ای
  • بیماری گرانولوماتوز بیضه
  • ناباروری
  • سندرم داون
  • میکرولیتیازیس آلوئولار

ظهور بالینی میکرولیتیازیس بیضه ای

میکرولیتیازیس بیضه ای به تنهایی بدون علامت بوده و معمولا بر حسب اتفاق در حین یک آزمایش سونوگرافی از کیسه بیضه و یا در ارتباط با دیگر بیماری های علامت دار تشخیص داده می شود.

آسیب شناسی (پاتولوژی)

وجود میکروکلسیفیکاسیون ها اغلب نشانه تحلیل توبولی می باشد اما با این حال عامل خطری برای تحلیل توبولی به شمار نمی روند.

میکرولیتیازیس بیضه ای گرید ۳

خصیصه های تصویربرداری رادیویی

سونوگرافی

سونوگرافی روشی برای معاینه بیضه ها می باشد. میکرو لیتیازیس به صورت کانون هایی کوچک، دارای میزان پژواک بالا و بدون سایه بوده که قطری از 1 تا 3 میلی متر دارند. این کانون ها در پارانشیم بیضه به وجود آمده و با اینکه معمولا به صورت یکنواخت توزیع شده اند اما می توانند به صورت حاشیه ای یا قطعه ای نیز توزیع شوند. یک سیستم سطح بندی قرار دادی با استفاده از سونوگرافی به شرح زیر می باشد:

  • سطح 1: 5 تا 10 میکرو کلسیفیکاسیون
  • سطح 2: 11 تا 20 میکرو کلسیفیکاسیون
  • سطح 3: 21 تا 30 میکرو کلسیفیکاسیون
  • سطح 4: بیش از 30 میکرو کلسیفیکاسیون

وجود یا عدم وجود اعتبار پیش بینی روند بیماری (پیش آگهی) در این سیستم سطح بندی مشخص نیست.

علائم سنگ کلیه و راه های پیشگیری از آن

انواع شیوه های جراحی سنگ کلیه

درمان و پیش آگهی میکرولیتیازیس بیضه ای

میکرو لیتیازیس بیضه ای به تنهایی بدون علامت و خوش خیم است. وجود ارتباطی بین این بیماری و تومور های بیضه ای که از دسته برخی تومور های جرم سل می باشند مورد بحث است.

در بیضه های مبتلا به میکرولیتیازیس و علامت دار، خطر ابتلا به تومور های جرم سل تا ۸ برابر بیشتر گزارش شده است. همچنین، تقریبا در 50 درصد موارد ابتلا به تومور های جرم سل، میکرو لیتیازیس نیز دیده شده است. با این حال، در بیضه های بدون علامت هیچگونه خطر افزایش یافته ای مشاهده نشده است. همچنین، هنوز مشخص نیست که تشخیص حرفه ای زودهنگام مزیتی اضافی نسبت به معاینه شخصی دارد یا خیر.

به همین دلیل، احتمال دارد که غربالگری مفید نباشد. برخی انتشارات به جای انجام مراقبت های سونوگرافی، انجام متداول معاینه شخصی را توصیه می کنند. این در حالی است که برخی دیگر در هنگام همراهی این بیماری با دیگر عوامل پیش بدخیمی، بررسی های سالانه سونوگرافی را توصیه می کنند. جامعه رادیولوژی تناسلی ادراری اروپا انجام سونوگرافی های سالانه تا سن 55 سالگی را تنها در صورتی توصیه می کند که عامل خطری وجود داشته باشد. این عوامل خطر شامل موارد زیر می شوند:

  • سابقه شخصی یا خانوادگی ابتلا به تومور جرم سل
  • پایین آمدن ناکامل بیضه (maldescent)
  • بیضه پایین نیامده (orchidopexy)
  • آتروفی بیضه

دکتر کلیه

زیر نظر دکتر حسین کرمی متخصص کلیه و مجاری ادراری 

0

سیستم پرسش و پاسخ

ثبت سوال جدید

پاسخ های ارایه شده اعم از تشخیصی و درمانی توصیه های کلی بوده شما را از مراجعه به پزشک معالجتان بی نیاز نمی کنند.  

پیگیری سوال قبل

برای پیگیری پاسخ سوال خودتون و نمایش آن کد رهگیری خود را در این قسمت وارد کنید.
تصاویر پیوست امکان انتخاب تا ۵ تصویر وجود دارد. جهت انتخاب چندگانه کلید Ctrl را نگه دارید. (فرمت های مجاز شامل png, gif و jpg می باشد و حداکثر حجم هر تصویر ۸ مگابایت است.)
© همیارسیستم
  • تصویر کاربر حسین شنبه ۷ خرداد ۱( 2 سال پیش) تعداد بازدید: مشاهده پرسش
    سلام جناب دکتر خسته نباشید
    من از سال ۹۶ سونو انجام میدم از بیضه ها که هرسری متفاوته یبار میگن یک کانون کلسیفیکاسیون با دیامتر ۱/۳ میلی متر و منطبق بر سر اپیدیدیم بیضه ها کیست ۵ میلی متری یبارم میگن دو تا سه کانون،میخواستم بپرسم ازتون که کلسیفیکاسیون بیضه احتمال سرطان گرفتن رو افزایش میده،سابقه بیضه نزول نکرده هم ندارم ممنون میشم پاسخ بدین با تشکر
    1. تصویر کاربر شنبه ۷ خرداد ۱( 2 سال پیش)
      جهت پاسخ دهی سریع تر و کامل به مشکلتان لطفا سوالتان را از طریق این شماره واتس آپ مطرح فرمایید 09387744022
درحال دریافت اطلاعات

Shopping Basket
پرسش از دکتر