تمایل مکرر به دفع ادرار می تواند بسیار آزاردهنده باشد. اما تمایل مداوم به دفع ادرار بدون دستیابی به تسکین، می تواند ناامیدکننده باشد. این وضعیت هم زنان و هم مردان را درگیر می کند. خبر خوب این است که به راحتی قابل درمان می باشد. دلایل، علائم و روش های درمانی مختلفی برای بهبود این وضعیت وجود دارد. در این مقاله به بررسی کامل احساس ادرار کاذب در زنان می پردازیم.
فهرست موضوعات
دلایل احساس ادرار کاذب در خانم ها
برخی از دلایلی که ممکن است از یک تمایل مداوم اما بی نتیجه برای ادرار کردن رنج ببرید عبارتند از:
عفونت ادراری (UTI)
یكی از علل شایع احساس دفع ادرار و عدم توانایی در آن، عفونت ادراری است. این موارد در زنان تقریباً چهار برابر بیشتر از مردان اتفاق می افتد.
عفونت ادراری هنگامی ایجاد می شود که باکتری ها از ناحیه مقعد یا جاهای دیگر به دستگاه تناسلی سرایت کنند. این عفونت باکتریایی باعث ابتلا به سیستیت بینابینی (التهاب مثانه) می شود و مسئول ایجاد حس دفع ادرار است.
دلایل و خطرات رایج عفونت ادراری شامل موارد زیر است:
- فعالیت جنسی
- دیابت
- استفاده از سوند
- جلوگیری از ادرار کردن
- بهداشت ضعیف
بارداری
یکی دیگر از دلایل عمده این احساس در زنان، بارداری است. در سه ماهه اول بارداری، تغییرات هورمونی می تواند منجر به احساس ادرار کاذب در زنان شود. هورمون های درگیر عبارتند از:
- پروژسترون
- گنادوتروپین جفتی انسان
در طول سه ماهه سوم، با افزایش فشار کودک در داخل رحم، احساس دفع ادرار می تواند مجددا بازگردد. علاوه بر این، زنان در دوران بارداری تمایل دارند که مایعات بیشتری در بدن خود حفظ نمایند، که می تواند در داشتن حس دفع ادرار موثر باشد.
بزرگی پروستات
برای مردان، تمایل به دفع ادرار می تواند نتیجه تورم یا بزرگ شدن پروستات باشد، که فشار بیشتری به مثانه وارد می کند. این فشار می تواند قبل از پر شدن مثانه، تمایل به ادرار کردن و در نتیجه دفع ادرار بسیار کم را ایجاد کند.
برخی از دلایل دیگری که می توانند باعث ایجاد احساس ادرار و نیامدن ادرار، گردند عبارتند از:
- آسیب عصبی
- اضطراب
- دیابت
- سکته
- سرطان مثانه
علائم احساس کاذب دفع ادرار
- تکرر ادرار با دفع ادرار بسیار کم
- تکرر ادراری که قادر به دفع ادرار نباشید
- جریان ادرار ضعیف و کم فشار
برخی از علائم، به ویژه عفونت ادراری، می توانند شدیدتر و دردناک تر باشند. اگر هر یک از موارد زیر را تجربه کردید، باید فوراً به پزشک مراجعه کنید:
- خون یا چرک در ادرار
- تب
- لرز
- خستگی
- احساس سوزش هنگام ادرار کردن
- بوی تند ادرار
- رنگ بسیار تیره ادرار (بیشتر بخوانید: ادرار طبیعی چه رنگی است؟)
- كمر درد
- درد شکم
- حالت تهوع / استفراغ
این علائم می تواند نشانه ابتلا به UTI در کلیه ها یا سرطان کلیه باشد. تاکید می کنیم که اگر هر یک از این علائم را تجربه کردید، با پزشک خود صحبت کنید.
تشخیص و درمان احساس ادرار داشتن ولی نداشتن
✅ آنالیز ادرار، یک آزمایش ادرار ساده است که علاوه بر موارد دیگر، وجود باکتری یا عفونت در ادرار را هم بررسی می نماید. در صورت ابتلا به عفونت ادراری، پزشک یک دوره آنتی بیوتیک برای درمان و بهبود بیماری تجویز می کند.
✅ برای زنان بارداری که به UTI مبتلا نیستند، میل به دفع ادرار باید حدود شش هفته پس از زایمان کاهش یابد. در این بین، انجام تمرینات kegel به تقویت کف لگن و بهبود احساس مکرر دفع ادرار کمک می کند.
✅ درمان مردان مبتلا به بزرگی پروستات – که به آن هیپرپلازی خوش خیم پروستات (BPH) نیز گفته می شود – می تواند با صلاح دید پزشک انجام شود. ترکیبی از داروها و ورزش های مثانه می تواند به کنترل هرگونه فعالیت ناراحت کننده مثانه کمک کند.
✅ سایر روش های درمانی و پیشگیری عبارتند از:
- شلوار و لباس زیر، گشاد بپوشید.
- برای تسکین احساس دفع ادرار، حمام آب گرم بگیرید.
- مایعات بیشتری بنوشید.
- از مصرف کافئین، الکل و سایر داروهای ادرار آور خودداری کنید.
- برای زنان: قبل و بعد از فعالیت جنسی ادرار کنید تا خطر ابتلا به عفونت ادراری در زنان کاهش یابد.
احساس ادرار کاذب در زنان و مردان (فکر میکنم ادرار دارم ولی ندارم) بدون داشتن توانایی انجام آن، احساس ناخوشایندی است. اگر این احساس را دارید، ابتدا بررسی کنید که آیا به UTI مبتلا هستید یا خیر. این عارضه شایعترین علت بروز این احساس است
با پزشک خود در مورد احساس ادرار کاذب صحبت کنید تا بهترین اقدام درمانی را برایتان تعیین کند. به یاد داشته باشید که مایعات سالم بنوشید، سبک زندگی خود را عوض کنید و هرگاه که نیاز داشتید، دفع ادرار را انجام دهید و هرگز آن را نگه ندارید.
دکتر حسین کرمی متخصص کلیه و مجاری ادراری